Wednesday, April 20, 2005

Güney Azerbaycanda tarix boyu kürd milliyetçiliği


babek_merendli

Güney Azerbaycanda tarix boyu kürd milliyetçiliği


نقشه آذربايجان جنوبى-گونئى آذربايجان خريطه سى


Tarix boyu kürdler Güney Azerbaycan Türklerine qarşı milliyetçilik ve düşmanlıq gösterib her zaman munasib furset ve güc sahibi olublar Türklere savaş başlatıb saldırıblar.Bu milliyetçilik son illerde ıraqın Amerika Birleşmiş Milletler terefinden işqali ve kürdleri öz amacları doğrultusunda desteklemesi ve son aylarda ıraqın parleman seçkilerinde ve PKK’nın bir terör örgütünden siyasi partıya qabıq deyiştirmesi ve parlemantonın 4 kürsüsüne sahiblenmesi ve kürdistan yürd severler partisinin ikinci sıraya yükselmesi ve celal talibanını başkanlığa oturması bu düşmançılığı ve milliyetçiliği dahada artırıb.

Kürdler Güney Azerbaycan Erazisinda eşiret ve Qebile sistimiyle yaşayan ve son illerde yerleştirilmiş olaraq yaşamaqda olan bir gruptular.Deyiş ve lehce etibariyle hind,Avrupalı soy olaraq sami kökenli ve kültür baxımından umumi türk kültürüne sahibdiler.köçer sistiminde olduqları üçün iller boyu Azerbaycanın verimli torpaqlarına gelib gedmişdiler.kürdler Azerbaycanda seyaset sehnesinde feal olaraq sefevi impiraturluğunun zamanında göründüler.Sefevi ve osmanli impiraturluğunun sınır anlaşmasından sonra bir qısmı bu ve bir qısmı o impiraturluğun terkibine girmişdiler. Bele görünür ki tarix boyu eşiret sistiminden çıxmayan kürdler vahid bir çatı altından yaşamamışlar. Güney Azerbaycadaki kürdler İran adlana ülke ve Türkiye sınırlarında yaşamaqdadılar. Guzeyden güneye terkib sırasıyla milan, celali, şakak, zerza,mamış,hereki qebilelerinden toplanmışdılar. Tarixi Azerbaycan coğrafiyasında savuc bulağ, bane, bukan, üşneviye, sakKız şeherlerinde kürdleşdirmiş ve kürdistan eyaletine bağlıdılar. Yeni kürd seyasetine göre iran ve Türkiye serhedlerinde köç ve qebile terziyle yaşayan kürdler planlı ve amaclı olaraq azerbaycanın batı bölgelerinde bazırqan, maku, xoy, selmas, urmu ve sulduz şeherlerine axın axın yerleşdirilmişdiler. Kürdlerin çoxu yasal olmayan yollarla her iki dövletin Türkiye ve iranın vetendaşlığın daşıyıllar ve yasal olmayan şivelerle bunların çoxu çalışıb ve servet artırmaqdadılar. Azerbaycanda danışılan dilin Türkçe olduğuna göre bunlar Türkiye türkcesinde yaxşi bilmekdediler.

Sovyet birliğinin çökmesinden sonra ve guzey azerbaycanın erazisinin 20 faizi daşnak Ermenilerin ve Rusların elile işqal olması bu furseti eşiret sistimnde yaşayan kürdlere getirdi ki işqal olunmuş erazilere yerleşsinler ve hetta Ermenilerin çox zor şerayitde olduqları ve maddi ve ekonomik sixintıları nedeniyle 2 milyon ermeninin ülkesini terk etmesiyle bele görünür ki bu ülkede kürdlerin planlı yerleşmesi dahada çoxalacaqdır.

Kürdlerin son 10 ilde apardıqları fealiyetleri

(1)-Urmuda selaheddine eyyubi adına kürd araşdırma merkezi kültür ve.

Bu merkez kürdlerin fealiyeti üçün açılan kültür merkezidir. Bu merkezde çoxlu kürd dilinde kitab ve puster, plakard, ve elamiye hazırlanıb ve yayınlanmaqdadır ve Serve adına olan aylık bir dergi neşr olmaqdadır. Bu merkez 1945 de kürdistan cumhuriyetinde aktif olan şair şeref kendi ve 1980 da güneye dönen kürd şair ximenin terefinden idare olunur.

(2)-iran parlemanında kürd millet vekilleri kürd toplumu ve derneyi yaradaraq zaman zaman Türkiye eleyhine sözde kürdlerin haqlarının payimal olması behanesiyle etiraz beyannameleri yayınlamışdılar .Ve Tebriz universitesinde kürd dili ve edebiyatının açılmasını istemişler.2002 de iran anayasasının 15 ci maddesinin icra olunmaması nedeniyle istifa edmişdiler.iran meclisinde kürd fraksiyonu lideri beha edine edeb bir danışmasında urmunun bir kürd şehri olaraq deyerlendirlişmişdir. Bu ifadeler Azerbaycanlıların etirazına sebeb olmuşdur, urmuda yayınlanan nevide Azerbaycan dergisi bu iddialara geniş yer verib ve kürdlerin geçek üzünü ortaya çixardmışdır ve hetta bu millet vekileri fransanın ve sviçrenin kürdleriyle diyaloq quraraq onlarınan ilgidediler ve defelerce fransada yayınlanan kürd t.v kanakalı medya T.V bunların çıxışlarını yayınlamışdır.

(3)- Güney Azerbaycan Şeherlerinde iş yerlerin ve mağazalerin adların kürdçe qoymaqla xalqı bu adlara alışdırmağa çalışıllar ve kürdçe uşaq adları günden güne artmaqdadır

(4)-Abdullah Öcalan teror başı. Terorist başı Öcalanı tutukladıktan sonra güney azerbaycanda yaşayan kürdler maku, bazırqan, ve urmuda Türkiye dövleti eleyhine gösteriler düzenlediler ve sloqanlar atdilar ve urmuda Türkiye konsoloğunu oda çektiler urmuda olan bezi polis merkezlerinin işqalıyla bu gösteriler iran dövleti terefine dönüşdü.

(5)-Eski kürd eşkiyalarını milli qehreman adlandırma

iller boyu Azerbaycan Türklerine qan qusturan kürd eşkiyaları son zamanlarda kürd yazarlar terefinden milli qehreman ve kürd idolları olaraq adlandırmaq ve onların ruhlarına kitablar boğışlanmaqdadılar, onlardan biri şeyx übeydullahdır ki minlerce Azerbaycan türkünü qetl edib , ve hetta yüzlerce kürdü öldüren simko adlı eşkıya kürd kitablarının qehremanı olmuşdur.

(6)-kürdlerin quzey azerbaycanda yatırımları

son zamanlarda quzey Azerbaycan cumhuriyetinde ister irandaki ister türkiyedeki kürdler Azerbaycan türkcesini bildiklerine göre buni san ki bir qenimet bulmuşlar ve quzeye axın etmektediler ve her gün bakıda yatırımlar yatırmaqdadılar buda zahiren Azerbaycan dövletinin yasalarına aykırı olmayan kürdlerin iş hayatları ve küıtür fealiyetleri genel Türklük acısından ve tarixi Azerbaycanın menfeetlerine aykırıdır.

(7)-Terör örgütü pkk, ya maddi ve menevi destekde olmaqda .

iller boyu iran ve Türkiye sınırlarında fealiyet gösteren pkk unsurları bolgedeki kurtlere davamli mikro milliyetçilik duyğusu tezriq etmektediler bölgedeki kürdler toylarında ve sayır merasimlerde PKK’nin bayrağini daşimaqdan ve öcalanin şekilini sineleri üste daşımaqdan çekinmiller .ve qol qola, el ele verib o bayrağın altında halay çekiler.

(8)-ıraqin quzeyinde kürd fedral dövletinin elanından sonra azerbaycandaki Kürtler ve kürdistan eyaletinde olan Kürtler şadlıq mitinqleri yola salib güc gösterdiler ve son günlerde Kerkük süleymaniyede yaşayan türkemen eline üstünluq sağlamaq üçün 70 min iran kürdü saxte kimliklerle seçkilere axin edib ve Amerika birleşmiş milletlerinin himayesi altinda Kürtlerin qazanmasini sağladilar.
babek_merendli

babek_merendli@yahoo.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home